Penyerahan PCB mesti dilakukan dalam talian, sementara untuk pembayaran PCB, terdapat dua pilihan cara bayaran iaitu dalam talian dan luar talian.

Berikut adalah kaedah-kaedah penyerahan yang tersedia:

1. Perbankan Internet 

Beberapa bank menawarkan servis pembayaran secara pukal. Anda boleh menggunakan fail bank PCB yang dihasilkan oleh PayrollPanda dan muat naiknya ke portal bank anda untuk membuat bayaran. Fail yang dimuat naik mengandungi maklumat nombor IC dan nombor cukai pekerja serta jumlah PCB untuk dimaklumkan kepada LHDN supaya ia juga bertindak sebagai penyerahan PCB.

Ini adalah senarai bank yang disokong oleh PayrollPanda:

2. Fasiliti Atas Talian LHDN

Menggunakan portal atas talian LHDN e-PCB, e-Data PCB atau e-CP39:

 • e-CP39 – Untuk penyerahan manual potongan cukai bulanan dan untuk penyerahan sekali sahaja.
 • e-PCB – Untuk penyerahan manual potongan cukai bulanan. Majikan perlu memasukkan data tetapi penyerahan terdahulu dan jumlah pendapatan terkumpul serta potongan direkodkan.
 • e-Data PCB – Untuk penyerahan potongan cukai bulanan melalui muat naik fail. Tiada kemasukan data diperlukan kerana majikan hanya perlu memuat naik fail PCB yang dijana oleh PayrollPanda.

Pembayaran boleh dibuat seperti berikut:

1. Pembayaran dalam talian melalui portal FPX sekiranya anda mempunyai akaun dengan salah satu bank berikut:

 • AmBank
 • Bank Islam
 • CIMB Bank
 • Hong Leong Bank
 • Maybank2e/Maybank2U
 • Public Bank
 • RHB Bank

2. Kiosk Cek Deposit

 • Pembayaran melalui cek deposit yang tersedia di kiosk bank CIMB.

3. POS Malaysia

 • Anda boleh membuat bayaran secara tunai di kaunter-kaunter POS Malaysia.

Sistem payroll kami membantu anda mengira caruman statutori secara automatik dengan mudah. Tempah demo sekarang jika anda berminat untuk ketahui lebih lanjut.

FAQs

Soalan-soalan lazim...

Penyerahan PCB boleh dilakukan melalui Perbankan Internet atau fasiliti atas talian LHDN. Pembayaran boleh dilakukan secara dalam talian melalui FPX melalui portal bank-bank tertentu. Majikan juga boleh menggunakan kiosk cek deposit di bank CIMB atau membuat pembayaran tunai di kaunter-kaunter POS Malaysia.

e-CP39 adalah salah satu portal LHDN yang disediakan kepada majikan untuk mengemukakan dan membayar sumbangan PCB. Input manual butiran gaji diperlukan dan data bulan-bulan sebelumnya tidak disimpan untuk penyerahan bulan-bulan seterusnya.

e-PCB adalah salah satu portal LHDN yang disediakan kepada majikan untuk mengemukakan dan membayar sumbangan PCB. Input manual butiran gaji diperlukan, tetapi sistem ini menyimpan rekod penyerahan sebelumnya, termasuk jumlah pendapatan dan potongan yang telah terkumpul.

e-data PCB boleh digunakan oleh majikan untuk menyerahkan dan membayar PCB jika mereka menggunakan perisian payroll yang menghasilkan fail untuk penyerahan sumbangan undang-undang melalui portal undang-undang.

Sistem e-CP39 direka khas untuk penyerahan manual potongan cukai bulanan, sesuai untuk penyerahan sekali sahaja atau situasi di mana penyerahan yang tidak kerap diperlukan. Ia melibatkan kemasukan data untuk setiap penyerahan.

Sebaliknya, sistem e-PCB memudahkan penyerahan manual potongan cukai bulanan tetapi lebih sesuai untuk penyerahan yang berterusan dan berkala. Ia memerlukan kemasukan data untuk setiap penyerahan juga tetapi menyimpan rekod menyeluruh penyerahan terdahulu dan mengumpulkan jumlah pendapatan dan potongan dari semasa ke semasa, menjadikannya lebih sesuai untuk penyerahan potongan cukai bulanan yang kerap dan berulang.

e-PCB memerlukan penyerahan manual potongan cukai bulanan dan sesuai untuk penyerahan yang berterusan dan berkala. Ia memerlukan kemasukan data untuk setiap penyerahan, tapi menyimpan rekod penyerahan terdahulu dan mengumpulkan jumlah pendapatan dan potongan dari semasa ke semasa.

Sebaliknya, e-data PCB sesuai untuk penyerahan potongan cukai bulanan melalui muat naik fail, di mana tiada kemasukan data diperlukan. Majikan hanya perlu memuat naik fail PCB yang dijana oleh PayrollPanda, menyelaraskan proses penyerahan.

Pembayaran boleh dilakukan secara dalam talian melalui FPX melalui portal bank-bank tertentu. Majikan juga boleh menggunakan kiosk cek deposit di bank CIMB atau membuat pembayaran tunai di kaunter-kaunter POS Malaysia.

Streamline your payroll for FREE!

Use PayrollPanda for free for 30 Days! No obligations, no credit card details required.

Get started

Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.