RM0.00

Pecahan Amaun Caruman Gaji & Cukai

RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
Hitung Padam
Penafian: Kalkulator ini ditawarkan untuk tujuan maklumat dan rujukan sahaja. Pengiraan tidak bertujuan sebagai pengganti panduan profesional atau pengiraan cukai rasmi yang disediakan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia atau pihak berkuasa lain yang berkaitan.

Apakah itu SIP?

 

Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) atau EIS, ialah skim keselamatan sosial yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia untuk menyediakan bantuan kewangan kepada pekerja yang kehilangan pekerjaan secara tidak sengaja. Caruman SIP adalah wajib untuk pekerja dan majikan, bertujuan untuk menyediakan sokongan pendapatan dan bantuan mencari pekerjaan.

 

Apakah Kalkulator SIP?

 

Kalkulator SIP ialah alat yang membantu individu dan perniagaan mengira jumlah yang perlu disumbangkan oleh majikan dan pekerja kepada Sistem Insurans Pekerjaan Malaysia. Ia membolehkan pengguna memasukkan maklumat seperti gaji pekerja untuk anggaran yang berguna dan pantas.

 

Bagaimana Cara Menggunakan Kalkulator SIP?

 

    1. Masukkan gaji kasar bulanan anda.
    2. Pilih Kumpulan Umur dan Status Kediaman anda.
    3. Klik “Hitung“.
    4. Lihat caruman SIP Pekerja dan Majikan masing-masing.
    5. Itu sahaja!

 

Bagaimanakah Sumbangan SIP Dikira?

 

Caruman Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) dikira berdasarkan gaji bulanan pekerja, sehingga had gaji maksimum yang ditetapkan oleh kerajaan. Sehingga 26 Oktober 2023, kadar caruman SIP adalah lebih kurang 0.2% untuk pekerja dan 0.35% untuk majikan. Baca lebih lanjut mengenai kadar caruman untuk SIP.

 

Mencari Lebih Daripada Kalkulator SIP?

 

Dapatkan lebih daripada sekadar kalkulator SIP dengan PayrollPanda! Perisian penggajian yang diluluskan oleh LHDN semua-dalam-satu kami menawarkan pengiraan SIP automatik, bersama-sama dengan set ciri untuk memudahkan proses senarai gaji anda. Kami juga menawarkan kalkulator PERKESO PERCUMA dan kalkulator KWSP PERCUMA untuk kemudahan anda!

Pengurusan Gaji Dipermudahkan

 

Uruskan keseluruhan proses penggajian anda dalam satu platform mesra pengguna. PayrollPanda bukan sahaja mengendalikan potongan SIP tetapi juga pengiraan gaji, potongan lain, slip gaji dan banyak lagi.

 

Pematuhan Peraturan Malaysia

 

Elakkan penalti dan bayaran lewat. PayrollPanda menjamin potongan yang tepat untuk sumbangan SIP semua pekerja anda.

Bersedia untuk Memudahkan Proses Gaji Anda?

 

Dapatkan percubaan percuma PayrollPanda dan alami manfaat pengiraan SIP automatik, pemprosesan gaji dan banyak lagi!

 

 

Soalan Lazim

Beberapa soalan lazim...

Ya! PayrollPanda sentiasa dikemas kini dengan keperluan SIP terkini dan memastikan perniagaan anda membuat sumbangan yang tepat, untuk menjaminkan pematuhan undang-undang buruh Malaysia.

Semua majikan dan pekerja di Malaysia dikehendaki mencarum kepada skim SIP. Ini termasuk pekerja sepenuh masa, sambilan dan kontrak.

Ya, pekerja asing yang bekerja secara sah di Malaysia dan telah membuat caruman kepada skim SIP layak mendapat faedah SIP.

Permudahkan proses gaji anda hari ini!

Gunakan PayrollPanda PERCUMA selama 30 Hari! Tiada kad kredit diperlukan.

Cuba Sekarang

Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.