RM0.00

Pecahan Amaun Caruman Gaji & Cukai

RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
RM0.00
Hitung Padam
Penafian: Kalkulator ini ditawarkan untuk tujuan maklumat dan rujukan sahaja. Pengiraan tidak bertujuan sebagai pengganti panduan profesional atau pengiraan cukai rasmi yang disediakan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia atau pihak berkuasa lain yang berkaitan.

Apakah itu KWSP?

 

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ialah skim keselamatan sosial mandatori di Malaysia bertujuan menyediakan faedah persaraan dan simpanan untuk pekerja. Kedua-dua majikan dan pekerja menyumbang peratusan tertentu kepada tabung KWSP setiap bulan.

 

Mengapa Saya Perlu Menggunakan Kalkulator KWSP?

 

Pengiraan caruman KWSP secara manual terdedah kepada kesilapan. Dengan kalkulator KWSP, anda boleh menganggarkan caruman anda dengan mudah dan tepat berdasarkan gaji semasa anda, membantu anda mengesahkan sama ada majikan anda memotong jumlah caruman KWSP yang betul berdasarkan kadar terkini.

 

Bagaimana Cara Menggunakan Kalkulator KWSP?

 

    1. Masukkan gaji kasar bulanan anda di ruang yang ditetapkan.
    2. Pilih Kumpulan Umur dan Status Kediaman anda.
    3. Klik “Hitung“.
    4. Kalkulator akan memaparkan secara automatik jumlah caruman KWSP pekerja dan majikan.
    5. Itu sahaja!

 

Bagaimana KWSP Dikira?

 

Caruman KWSP dikira berdasarkan gaji bulanan pekerja. Ia melibatkan dua komponen utama: caruman pekerja dan caruman majikan.

Untuk mengira caruman untuk pekerja anda, anda perlu mengambil kira beberapa faktor, termasuk kadar gaji bulanan, serta umur dan status kediaman pekerja anda. Untuk maklumat lanjut, lihat artikel kami mengenai kadar caruman KWSP.

Untuk mencari jumlah caruman KWSP bulanan, anda hanya perlu menambah caruman pekerja dan caruman majikan. Untuk memahami konsep ini dengan lebih jelas, sila lihat contoh ini:

Seorang pekerja di Malaysia mempunyai gaji kasar bulanan RM5,000.

Caruman Pekerja (11% daripada RM5,000) = RM550

Caruman Majikan (13% daripada RM5,000) = RM650

Jumlah Caruman KWSP (RM550 + RM650) = RM1,200

Oleh itu, jumlah caruman bulanan KWSP untuk pekerja ini ialah RM1,200, dengan RM550 daripada gaji pekerja dan RM650 dicarum oleh majikan.

 

Mencari kalkulator PERKESO atau kalkulator gaji 2024 tanpa kos? Kami menyediakan anda dengan alatan percuma kami!

 

Automatikkan Caruman KWSP dengan PayrollPanda!

 

Ucapkan selamat tinggal kepada pengiraan manual dengan PayrollPanda, perisian penggajian terkemuka di Malaysia yang diluluskan oleh LHDN. PayrollPanda mengira caruman KWSP secara automatik untuk kedua-dua pekerja dan majikan berdasarkan kadar terkini, termasuk pilihan untuk memilih peratusan KWSP untuk situasi tertentu.

Kurangkan Kesilapan

 

Urus dan jejaki caruman KWSP untuk semua pekerja anda dalam satu platform. Menjimatkan masa, meminimumkan risiko kesilapan manusia dan memastikan caruman KWSP yang tepat untuk setiap pekerja.

 

Jaminan Pematuhan

 

Undang-undang dan peraturan buruh Malaysia mengenai caruman KWSP boleh menjadi rumit. PayrollPanda sentiasa dikemas kini dengan keperluan terkini dan memastikan perniagaan anda sentiasa mematuhi undang-undang.

 

Bersedia untuk Automasikan Proses Gaji Anda?

 

Berhenti membuang masa dengan pengiraan manual. Mulakan percubaan percuma PayrollPanda anda hari ini! Alami manfaat pengiraan KWSP automatik, pemprosesan gaji yang diperkemas dan ketenangan fikiran.

Soalan Lazim

Beberapa soalan lazim...

Ya, anda boleh mengeluarkan sebahagian daripada simpanan KWSP anda sebelum bersara di bawah keadaan kelayakan tertentu, seperti untuk perbelanjaan perumahan, pendidikan dan perubatan. Untuk maklumat terkini dan paling tepat mengenai pengeluaran KWSP, rujuk laman web rasmi KWSP.

Majikan dikehendaki oleh undang-undang untuk memastikan caruman KWSP tepat pada masanya. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan penalti dan akibat undang-undang. Baca lebih lanjut mengenai tarikh akhir untuk KWSP.

PayrollPanda mengautomasikan pengiraan KWSP untuk kedua-dua pekerja dan majikan berdasarkan kadar terkini. Ini menghapuskan pengiraan manual dan mengurangkan risiko kesilapan.

Permudahkan proses gaji anda hari ini!

Gunakan PayrollPanda PERCUMA selama 30 Hari! Tiada kad kredit diperlukan.

Cuba Sekarang

Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.