Kadar Caruman PERKESO 2024

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) di Malaysia menguruskan skim keselamatan sosial, termasuk caruman pekerja untuk perlindungan sosial. Sumbangan ini berguna untuk memberikan bantuan kepada pekerja semasa situasi yang tidak dijangka seperti kecederaan pekerjaan, hilang upaya dan penyakit.

Sehingga 2022, kadar caruman untuk skim ini adalah berdasarkan gaji bulanan pekerja. Seorang pekerja hanya menyumbang 0.5% daripada gaji bulanan mereka, manakala majikan menyumbang 1.25% daripada gaji bulanan pekerja.

Walau bagaimanapun, kadar caruman PERKESO berbeza-beza untuk kenaikan gaji bulanan. Pekerja yang berpendapatan lebih RM4,000 sebulan mempunyai kadar caruman tetap RM19.75, dan majikan perlu membayar RM49.50.

Kadar ini disemak secara berkala untuk memastikan perlindungan untuk pekerja dari semua industri. Poster komprehensif kami untuk kadar PERKESO di Malaysia menyediakan gambaran keseluruhan terperinci tentang kadar caruman berbeza yang ditetapkan mengikut kategori upah di bawah 2 skim iaitu skim kecederaan dan ketidaksahan pekerjaan serta skim kecederaan pekerjaan.

Jika anda sedang mencari kalkulator untuk kadar PERKESO anda, lihat kalkulator PERKESO percuma kami!

Lihat Semua

Permudahkan proses gaji anda hari ini!

Gunakan PayrollPanda PERCUMA selama 30 Hari! Tiada kad kredit diperlukan.

Cuba Sekarang

Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.