Item Gaji Berulang Bulanan

Item gaji berulang bulanan ialah item seperti elaun, komisen atau lebih masa yang dibayar secara bulanan, sama ada amaun itu tetap atau berbeza dari bulan ke bulan. Adalah penting untuk menyediakan item gaji berbayar bulanan sebagai berulang untuk memastikan PCB terkurang bayar.

Untuk menambah item gaji berulang bulanan:

Pergi ke tab Employment dalam profil pekerja dan pilih item gaji yang anda mahu tambah di bawah Recurring Payroll Items

Anda boleh memilih sama ada item itu perlu diproratakan apabila pekerja menyertai/meninggalkan syarikat, dan sama ada item itu perlu dimasukkan dalam gaji untuk pengiraan cuti tanpa gaji, kerja lebih masa atau gaji cuti. Anda boleh menambah amaun tetap atau meninggalkan amaun sebagai 0 jika amaun itu berbeza dari bulan ke bulan (anda boleh memasukkan amaun bulanan dalam jadual payroll setiap bulan).

  • Sebagai alternatif, anda boleh menambah item gaji berulang bulanan semasa menjalankan payroll. Di bawah Run Payroll, klik pada logo pensel untuk edit item gaji untuk pekerja tertentu, kemudian pilih item gaji yang anda mahu tambah dan klik pada ikon Berulang untuk memastikan item itu dianggap sebagai item berulang bulanan dalam pengiraan PCB. Item gaji juga akan ditambah secara automatik ke senarai Recurring Payroll Items dalam profil pekerja.

Lihat artikel ini untuk mengetahui cara memuat naik item gaji berulang secara pukal untuk berbilang pekerja: Bagaimana hendak memuat naik item bulanan secara pukal?

Item Gaji Tambahan

Jika anda ingin menambah item gaji yang tidak dibayar secara bulanan, seperti bonus suku tahunan/tahunan, maka anda harus menambahkannya pada jadual payroll semasa menjalankan payroll anda. Klik pada logo pensel untuk edit item gaji untuk pekerja tertentu dan pilih item gaji yang anda mahu tambah. JANGAN klik pada ikon Berulang untuk item gaji tambahan. Pekerja boleh terlebih bayar PCB jika item gaji tambahan ditambah sebagai berulang.

Lihat artikel ini untuk mengetahui cara memuat naik secara pukal item gaji tambahan untuk berbilang pekerja: Bagaimana hendak memuat naik maklumat payroll secara pukal ke payroll bulanan anda?

Streamline your payroll for FREE!

Use PayrollPanda for free for 30 Days! No obligations, no credit card details required.

Get started

Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.