PERKESO

Sekiranya caruman dibuat selepas 15 hari bulan pada bulan berikutnya (jika 15 hari bulan merupakan hari cuti, maka tarikh akhir ialah hari bekerja terakhir sebelum 15 hari bulan), denda 6% setahun untuk setiap hari tertunggak akan dikenakan.

Denda minimum adalah RM5, jika denda bulanan dikira kurang daripada RM5, ia akan dikenakan bayaran RM 5 sebulan.

KWSP

Sekiranya caruman dibuat lewat dari 15 hari bulan, bulan berikutnya (jika hari ke-15 adalah hari cuti umum, maka tarikh akhir akan dilanjutkan ke hari bekerja berikutnya), faedah akan dikenakan untuk pembayaran lewat caruman seperti berikut:

  • Faedah: Kadar faedah yang dikenakan dikira berdasarkan kadar dividen yang diumumkan oleh Lembaga Pengarah KWSP untuk setiap tahun masing-masing dengan satu (1) peratus tambahan. Faedah minimum yang dikenakan adalah RM 10. Sebarang jumlah faedah dengan sen mesti dibundarkan kepada Ringgit yang lebih tinggi yang terdekat. Contoh: Sekiranya faedah yang dikenakan adalah RM 13.21, ia mesti dibundarkan kepada RM 14.

Jika caruman dibuat lewat dari hari terakhir bulan berikutnya maka caj dividen sebagai tambahan kepada faedah tersebut akan dikenakan. Caj dividen ini akan ditambahkan ke akaun simpanan KWSP pekerja.

  • Dividen: Kadar dividen yang dikenakan dikira berdasarkan kadar dividen yang diumumkan oleh Lembaga Pengarah KWSP untuk setiap tahun tersebut.

PCB

Majikan yang gagal menghantar pembayaran pada atau sebelum 15 hari bulan, bulan berikutnya (jika hari ke-15 adalah hari cuti, tarikh akhir akan menjadi hari bekerja terakhir sebelum 15 hari bulan) boleh didenda dan / atau dipenjarakan.

Denda adalah minimum RM 200 dan tidak melebihi RM2,000 atau 6 bulan penjara atau kedua-duanya. Majikan yang tidak membuat pemotongan MTD atau membuat potongan tetapi gagal untuk menghantar MTD ke LHDNM boleh didakwa di mahkamah sivil. Dengan ini, MTD yang tidak dipotong menjadi hutang kepada Kerajaan.

Tambahan pula, penalti pembayaran lewat sebanyak 10% akan dikenakan ke atas baki cukai yang tidak dibayar selepas 30 April selepas tahun taksiran. Sekiranya cukai dan penalti yang dikenakan tidak dibayar dalam tempoh 60 hari dari tarikh penalti dikenakan, penalti selanjutnya sebanyak 5% akan dikenakan ke atas jumlah yang masih tertunggak.

Proses payroll kini lebih mudah bersama PayrollPanda. Hubungi kami untuk tempahan demo sekarang.

Streamline your payroll for FREE!

Use PayrollPanda for free for 30 Days! No obligations, no credit card details required.

Get started

Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.