Call us at +60 3 2787 9168

Gambaran keseluruhan 

KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) adalah agensi kerajaan Malaysia yang menguruskan pelan simpanan wajib dan perancangan persaraan untuk pekerja sektor awam dan swasta yang tidak berpencen.

KWSP berfungsi melalui sumbangan bulanan daripada pekerja dan majikan mereka ke akaun simpanan sendiri. Dana simpanan ini boleh digunakan dalam pelbagai pelaburan oleh KWSP atau, dalam beberapa kes, oleh ahli-ahli sendiri.

Kelebihan

Terdapat beberapa faedah menyumbang kepada KWSP, contohnya:

KWSP, menurut undang-undang, mempunyai kadar dividen minimum sebanyak 2.5%, tetapi berdasarkan rekod tahun-tahun lepas, mempunyai kadar yang lebih tinggi. Sebagai contoh, pada tahun 2014, kadar dividen adalah 6.75%.

Sumbangan KWSP anda ditolak dari cukai pendapatan anda – sehingga maksimum RM4,000 setahun.

Pengeluaran

Pada usia 50 tahun, warganegara Malaysia dan penduduk tetap dibenarkan mengeluarkan sehingga 30% simpanan mereka, dan pada umur 55 tahun mereka boleh mengeluarkan simpanan mereka sepenuhnya.

Pengeluaran penuh juga boleh dibuat sekiranya anggota KWSP berimigrasi atau kehilangan upaya.

Warganegara asing yang memilih untuk menyumbang di dalam KWSP boleh mengeluarkan dana mereka apabila tamat pekerjaan dan akan meninggalkan negara ini.

Baca lebih lanjut mengenai:

Sistem payroll kami mengira caruman statutori secara automatik dan memudahkan proses payroll anda. Tempah demo sekarang.

Try us now and run your first payroll for FREE

No Obligations or Credit Card Details Required

Get started
Copyright © 2023 Payroll Panda Sdn Bhd. All Rights Reserved.